Bordeaux tur/retur

Jeg har lige været på en fantastisk vintur til Bordeaux. Turen bød på et sandt sansebombardement af gode vine, lækker mad og godt selskab.

På vej hjem i flyveren filosofererede jeg over, at jeg er utrolig privilegeret, idet jeg kan kombinere min passion for mad og vine med mit arbejdeJ  For jeg kan jo ikke lade være med at tænke mit job ind, når jeg bevæger mig i den gastronomiske verden – hver gang er der et eller andet, der giver ekstra stof til eftertanke. Det kan være en ret, der skal genskabes i eget køkken, en ide til en event eller et nyt produkt eller måske blot en refleksion over forskellige indtryk, der senere giver inspiration til at løse en udfordring, når jeg står i den.

Og hvad har jeg så med hjem fra Bordeaux?

Stor respekt for Bernard Magrez’s vinimperium.

Skeptikere vil sikkert mene at Bernard Magrez’s metoder og tankegang blot er en fiks ide fra endnu en rigmand, der vil have fod under egen vintønde – eller i dette tilfælde egne vintønder (ca. 40 slotte i Frankrig og i udlandet, herunder så eksotiske steder som Marokko og Uruguay).

Bernard Magrez’s søn Philippe Magrez, som i dag står for en væsentlig del af driften, deltog ved flere smagninger undervejs og fortalte om deres tilgang til moderne vinproduktion.  Og jeg må tilstå, at jeg fyldes af respekt for en så kompromisløs tilgang og for hans flair for langsigtet ”brand building”. Her kæles der for detaljen i hans topvine som Pape Clement, La Tour Carnet og Fombrauge, og det smitter af længere nede i sortimentet, så der skabes en historie, der kan huskes og genfortælles (meget vigtig for vores vinkyndige mændJ). Der er ikke tale om tomme ord, varm luft og hængen sig op på historiske præstationer – det er benhård action kombineret med stor viden, godt købmandskab og gedigent håndværk. Og så glæder det mig, at de smukke slotte og ejendomme renoveres og vedligeholdes – det er ikke nogen billig opgave.  Desværre bebos de dog ikke, men bruges kun til udlejning og arrangementer, som det, jeg deltog i.

Skal man være kritisk – og det skal man altid – giver hans tilgang dog en tendens til en ensretning af vinene, så det meget velpolerede bliver lige rigeligt fremherskende og diversiteten ikke så stor, som man kunne forvente hen over sortimentet, men ingen kan tage fra ham, at han investerer i kvalitet over hele linien. 

Mine vinfavoritter (uden hensyn til pris) fra tre dages intensiv smagning:

Pape Clement 2007

La Tour Carnet 2005

Fombrauge blanc 2009

I den lidt billigere afdeling:

Fombrauge rouge 2006

Les Douves Tour Carnet 2005 (2. vin til La Tour Carnet)

Herencia del Padri 2010 (fra Priorat i Spanien). Et godt køb til tilbudsprisen kr. 165,-

 

Vinene kan købes i en H. J. Hansen/Vinspecialisten butik.



Et konkret projekt: Winemakers dinner

Jeg fik lejlighed til at tale med Philippe Magrez og med assstance fra Xavier fra H.J. Hansen aftalte vi,  at han skal komme til Danmark og fortælle om udvalgte vine til et arrangement, som jeg vil stable på benene. Her vil jeg få nogle af landets gode kokke kreere en passende menu til. Jeg glæder mig allerede J  Dato er endnu ikke fastlagt, men formodentligt hen på efteråret.

 

Maden og en ret der skal genskabes

Turen bød på masser af lækker mad – ikke mindst de to såkaldte cocktail frokoster der var et sandt orgie i velsmagende og kunstfærdige små hapsere – ærgerligt at dette ikke kan lade sig gøre i Danmark – jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange timer der bruges på tilberedningen.

 

Til gallamiddagen på Pape Clement serveredes en dejlig asparges forret - Ikke nogen stor innovation - men alligevel så velsmagende, at den må genskabes hen over Pinsen – free styler dog nok lige lidt og tilføjer en enkelt morkel eller et par fjordrejer.  Interesserede er meget velkomne til at sende en mail (sp@sopogco.dk) for at få opskriften.

 

Skrevet kl. 00:00

0 Kommentarer:

Skriv en kommentar